четвртак, 14. март 2013.

Kiseline i baze 5 - PUFERI

Puferi


Puferi su regultori pH vrednosti - održavaju stalnu vrednost pH pri dodatku malih količina kiselina ili baza (vrše njihovu neutralizaciju).

To su smeše: 1. slabe kiseline i njene soli
                     2. slabe baze i njene soli
                     3. dve soli ist slabe kiseline

Puferi sadrže konjugovani par kiseline i baze (kiselina ima 1 proton više):


prvi red su kiseline, a drugi baze :) kiselina + baza = pufer :))







Pri dodatku vode (razblaživanju) pH pufera se ne menja.

Puferi u biološkim sistemima:
    1. ćelijski: bifosfati ( K2HPO4 + KH2PO4)
    2. serumski: bikarbonati ( -->CO2 + H2O + NaHCO3)
    3. proteinski
    4. hemoglobinski


Ukoliko se računa preko koncentracije mora se pronaći nova koncentracija kiseline (Ck) i koncentracia soli (Cs) u ukupnoj zapremini (Vuk):
C1*V1 = C2*V2

Pufer nastaje:

1. a) rastvor slabe kiseline + rastvor konjugovane baze:

CH3COOH
+CH3COONa
 
    b) rastvor slabe baze + rastvor konjugovane kiseline:
 
NH3
+NH4Cl

2. rastvor slabe kiseline + rastvor jake baze
slaba kiselina mora biti u višku!
 
      
    CH3COOH
+NaOH
---------------
CH3COONa + H2O

3. rastvor slabe baze + rastvor jake kiseline
slaba baza mora biti u višku!


    NH3
+HCl
------
      NH4Cl

Kapacitet pufera: sposobnost pufera da ublaži promene pH vrednosti izazvane dodavanjem male količine kiseline ili baze. Izražava se količinom H+ jona koja se mora dodati u rastvor ili oduzeti kako bi see pH rastvora promenio za jednu jedinicu pH.
Kapacitet zavisi od: - količine pufera
                                - koncentracije puferskih sastojaka (pufer ima najveći kapacitet kada je pH pufera = pH rastvora)

Нема коментара:

Постави коментар