Puferi
Puferi su regultori pH vrednosti - održavaju stalnu vrednost pH pri dodatku malih količina kiselina ili baza (vrše njihovu neutralizaciju).
To su smeše: 1. slabe kiseline i njene soli
2. slabe baze i njene soli
3. dve soli ist slabe kiseline
Puferi sadrže konjugovani par kiseline i baze (kiselina ima 1 proton više):
prvi red su kiseline, a drugi baze :) kiselina + baza = pufer :)) |
Pri dodatku vode (razblaživanju) pH pufera se ne menja.
1. ćelijski: bifosfati ( K2HPO4 + KH2PO4)
2. serumski: bikarbonati ( -->CO2 + H2O + NaHCO3)
3. proteinski
4. hemoglobinski
Ukoliko se računa preko koncentracije mora se pronaći nova koncentracija kiseline (Ck) i koncentracia soli (Cs) u ukupnoj zapremini (Vuk):
C1*V1 = C2*V2
Pufer nastaje:
1. a) rastvor slabe kiseline + rastvor konjugovane baze:
CH3COOH
+CH3COONa
b) rastvor slabe baze + rastvor konjugovane kiseline:
NH3
+NH4Cl
2. rastvor slabe kiseline + rastvor jake baze
slaba kiselina mora biti u višku!
CH3COOH
+NaOH
---------------
CH3COONa + H2O
3. rastvor slabe baze + rastvor jake kiseline
slaba baza mora biti u višku!
NH3
+HCl
------
NH4Cl
Kapacitet pufera: sposobnost pufera da ublaži promene pH vrednosti izazvane dodavanjem male količine kiseline ili baze. Izražava se količinom H+ jona koja se mora dodati u rastvor ili oduzeti kako bi see pH rastvora promenio za jednu jedinicu pH.
Kapacitet zavisi od: - količine pufera
- koncentracije puferskih sastojaka (pufer ima najveći kapacitet kada je pH pufera = pH rastvora)
Нема коментара:
Постави коментар