Derivati karboksilnih kiselina
To su jedinjenja koja nastaju zamenom -OH grupe u karboksilnoj grupi sa nekim atomom ili atomskom grupom:Svi ovi derivati sadrže acil grupu:
Svi ovi derivati postaju supstitucionim reakcijama na parcijalno pozitivnom ugljeniku karboksilne grupe. Svi oni lako reaguju sa vodom, alkoholom i amonijakom i lako prelaze jedan u drugi.
Hloridi kiselina
Dobijanje:1) iz kiseline i fosfor(III)-hlorida:
3R-COOH + PCl3 --->
3R-COCl + H3PO3
2) iz kiseline i fosfor(V)-hlorida
R-COOH + PCl5 ---> R-COCl
+ POCl3 + HCl
Dobijanje fozgena:
CO + Cl2 → COCl2
O2 + CH3Cl3
---> COCl2 + HCl
Hloridi karbonskih kiselina služe za dobijanje svih drugih derivata kiselina, ali i različitih organskih jedinjenja.Reakcije:
1. Sa vodom - nastaju karboksilne kiseline:
2. Sa amonijakom (ili aminima) - nastaju amidi:
3. Sa alkoholima - nastaju estri:
4. Sa kiselinama - nastaju anhidridi kiselina:
Anhidridi kiselina
Dobijanje:1) Dehidratacijom kiselina
a) kod monokarboksilnih iz 2 molekula kiseline:
b) kod dikarboksilnih iz 1 molekula kiseline:
2) Iz hlorida i soli:
Reakcije:
1. Sa vodom - nastaju karboksilne kiseline:
2. Sa amonijakom (ili aminima) - nastaju amidi:
u prvoj reakciji kod proizvoda reakcije treba da stoji NH2, a ne NH3 |
3. Sa alkoholima - nastaju estri:
Aspirin (acetil-salicilna kiselina)
Dobijanje - iz acetanhidrida (anhidrid sirćetne kiseline) i salicilne kiseline:Estri
Mirisne supstancije, ima ih u voću, povrću, cveću, mastima, uljima i vosku.Dobijanje
1) Dehidratacijom alkohola i kiselina
CH3COOH + CH3OH
---> CH3COOCH3 + HOH
2) Alkoholizom drugih derivata:
R-COCl + ROH ---> HCl + RCOOR
Svojstva - imaju niže tačke ključnja od kiselina jer ne stvaraju vodonične veze.
Reakcije:
1. Alkoholiza - reakcija sa alkoholima pri čemu se jedna alkil grupa u estru zamenjuje drugom alkil grupom iz alkohola sa kojim reaguje:
2. Hidroliza:
a) u baznoj sredini - nastaju so kiseline i alkohol:
b) u kiseloj sredini - nastaju kiselina i alkohol:
3. Aminoliza (sa aminima) - nastaju amidi:
Amidi
Dobijanje:1) Aminolizom drugih derivata (pogledaj prethodne reakcije!)
2) Pirolizom amonijum soli kiselina (zagrevanjem bez kiseonika):
Svojstva - amidi su neutralni i ne reaguju sa kiselinama.
primarni, sekundarni i tercijarni amidi. |
Reakcije:
1. Hidroliza - nastaju kiselina i amin:
2. Alkoholiza - nastaju estar i amin:
3. Dehidratacija - nastaju nitrili:
4. Redukcija - nastaju amini:
5. Sa HONO - nastaju kiseline:
Predstavnici: Karbamid - UREA:
Dobijanje:
1) Aminolizom fozgena:
ClCOCl + 2NH3 ---> 2HCl +
NH2CONH2
2) Iz ugljen-dioksida i amonijaka:
CO2 + 2NH3 --->
HOH +NH2CONH2
3) Adicijom amonijaka na izocijansku kiselinu:
H-N=C=O + NH3 --->
NH2CONH2
4) Zagrevanjem amonijumkarbamata:
NH2COONH4 --->
HOH + NH2CONH2
Нема коментара:
Постави коментар