четвртак, 25. април 2013.

Karboksilne kiseline 2

Derivati karboksilnih kiselina

To su jedinjenja koja nastaju zamenom -OH grupe u karboksilnoj grupi sa nekim atomom ili atomskom grupom:

Svi ovi derivati sadrže acil grupu:
Svi ovi derivati postaju supstitucionim reakcijama na parcijalno pozitivnom ugljeniku karboksilne grupe. Svi oni lako reaguju sa vodom, alkoholom i amonijakom i lako prelaze jedan u drugi.

Hloridi kiselina

Dobijanje:
1) iz kiseline i fosfor(III)-hlorida:

3R-COOH + PCl3 ---> 3R-COCl + H3PO3
2) iz kiseline i fosfor(V)-hlorida
R-COOH + PCl5 ---> R-COCl + POCl3 + HCl

Dobijanje fozgena:
CO + Cl2 → COCl2
O2 + CH3Cl3 ---> COCl2 + HCl
Hloridi karbonskih kiselina služe za dobijanje svih drugih derivata kiselina, ali i različitih organskih jedinjenja.

Reakcije:
1. Sa vodom - nastaju karboksilne kiseline:

2. Sa amonijakom (ili aminima) - nastaju amidi:

3. Sa alkoholima - nastaju estri:

4. Sa kiselinama - nastaju anhidridi kiselina:


Anhidridi kiselina

Dobijanje:
1) Dehidratacijom kiselina
    a) kod monokarboksilnih iz 2 molekula kiseline:

    b) kod dikarboksilnih iz 1 molekula kiseline:
2) Iz hlorida i soli:

Reakcije:
1. Sa vodom - nastaju karboksilne kiseline:

2. Sa amonijakom (ili aminima) - nastaju amidi:
u prvoj reakciji kod proizvoda reakcije treba da stoji NH2, a ne NH3

3. Sa alkoholima - nastaju estri:

Aspirin (acetil-salicilna kiselina)

Dobijanje - iz acetanhidrida (anhidrid sirćetne kiseline) i salicilne kiseline:

Estri

Mirisne supstancije, ima ih u voću, povrću, cveću, mastima, uljima i vosku.

Dobijanje

1) Dehidratacijom alkohola i kiselina
CH3COOH + CH3OH ---> CH3COOCH3 + HOH

2) Alkoholizom drugih derivata:
R-COCl + ROH ---> HCl + RCOOR

Svojstva - imaju niže tačke ključnja od kiselina jer ne stvaraju vodonične veze.

Reakcije:
1. Alkoholiza - reakcija sa alkoholima pri čemu se jedna alkil grupa u estru zamenjuje drugom alkil grupom iz alkohola sa kojim reaguje:

2. Hidroliza:
    a) u baznoj sredini - nastaju so kiseline i alkohol:

    b) u kiseloj sredini - nastaju kiselina i alkohol:


3. Aminoliza (sa aminima) - nastaju amidi:

Amidi

Dobijanje:
1) Aminolizom drugih derivata (pogledaj prethodne reakcije!)

2) Pirolizom amonijum soli kiselina (zagrevanjem bez kiseonika):

Svojstva - amidi su neutralni i ne reaguju sa kiselinama.
primarni, sekundarni i tercijarni amidi.

Reakcije:
1. Hidroliza - nastaju kiselina i amin:

2. Alkoholiza - nastaju estar i amin:

3. Dehidratacija - nastaju nitrili:

4. Redukcija - nastaju amini:

5. Sa HONO - nastaju kiseline:

Predstavnici: Karbamid - UREA:


Dobijanje:

1) Aminolizom fozgena:
ClCOCl + 2NH3 ---> 2HCl + NH2CONH2

2) Iz ugljen-dioksida i amonijaka:
CO2 + 2NH3 ---> HOH +NH2CONH2

3) Adicijom amonijaka na izocijansku kiselinu:
H-N=C=O + NH3 ---> NH2CONH2

4) Zagrevanjem amonijumkarbamata:
NH2COONH4 ---> HOH + NH2CONH2

Нема коментара:

Постави коментар